Pret op het Net – Netiquette, Hoe je Online te gedragen

Je hebt het perfecte profiel en bent helemaal klaar om je op de digitale dating-scene te storten. Maar virtueel contact leggen gaat wel net even anders dan in de echte wereld op een aantrekkelijke man af stappen. Wat is de beste manier om online op jacht te gaan en wat kan je van anderen verwachten?

Eerste indrukken
Tijdens het slenteren langs profielen van mogelijke vrijers, zal vroeg of laat iemand je interesse wekken. Kijk niet alleen naar de plaatjes, maar werp ook een blik op de tekst en alle verder ingevulde informatie om zeker te zijn dat jullie theoretisch een match zijn. Daarna zijn er verschillende manieren om te werk te gaan: je kan actief achter iemand aan gaan door een berichtje te sturen of alleen een hengel naar hem uitgooien en kijken of hij bijt. Er zijn namelijk sites die je de optie geven om een ‘track’ (spoor) achter te laten wanneer je een profiel bezoekt. Daarbij kan je een symbolisch plaatje achterlaten dat aangeeft dat je interesse hebt. Ook kan je soms een virtuele knipoog sturen om iemands aandacht te trekken en te peilen of hij je leuk vindt.

Dit kan allebei een beetje halfslachtig overkomen — omdat je niet meteen de volgende stap zet en een bericht stuurt — maar levert soms resultaat op als de interesse wederzijds is. De ander initieert dan het contact door je een bericht te sturen of hij laat voor jou ook een spoor achter, in feite een aanmoediging om hem aan te schrijven. De kans dat je een blauwtje loopt is dan kleiner. De meer assertieve en directe benadering houdt in dat je hem zonder dit voorspel meteen al een berichtje stuurt om te laten weten dat je hem leuk vindt, daarmee een gesprek beginnend dat hopelijk zal leiden tot meer. Je zal daar over het algemeen weinig mee te verliezen hebben.

Je moet wel iets te melden hebben in dat eerste bericht. Zoals je aan de ontvangende kant zal ervaren, kan een boodschap waarin alleen ‘hallo’ staat vervelend zijn. Het komt wat lui over en getuigt van een gebrek aan creativiteit. Lees het profiel door en vind iets waar je commentaar op kan leveren en eventueel een vraag over kan stellen. Zo maak je de drempel om terug te schrijven laag voor je potentiële lover, aangezien hij niet zelf over een onderwerp hoeft na te denken. Hopelijk schrijft hij ook terug met een vraag, zodat de uitwisseling vanzelf op gang blijft, maar probeer bij je reactie anders in ieder geval aan te haken op de inhoud van zijn bericht.

Zorg er trouwens voor dat de inhoud van je eerste bericht niet botter of meer seksgericht is dan de inhoud van het profiel waar je op reageert, anders zou je zachtaardige, subtielere mannen af kunnen schrikken. Als de antwoorden die je krijgt kort en beleefd zijn, maar het gesprek niet verder helpen, is de ander waarschijnlijk niet echt geïnteresseerd en kan je beter verder geen tijd aan hem verspillen.

“Zelf krijg ik liever géén reactie dan een afwijzende. Ik vind radiostilte in principe minder beleefd, maar het is ook minder confronterend. Tegen de tijd dat een afwijzing komt ben ik soms al vergeten dat ik iemand een berichtje stuurde en dan doet het mijn ego maar onnodig pijn. Als ik zelf iemand afwijs, probeer ik dat in ieder geval altijd zo beleefd mogelijk te doen, met iets als: ‘Geen match, maar dat ligt niet aan jou maar aan mij.’ Ook als het wél aan de ander ligt.”
– Sander

Afwijzing
Iedereen zal digitaal de nodige afwijzingen te verwerken krijgen, hoe goed hij ook in de markt ligt. Veel online afwijzingen zullen erg terloops gebeuren, gebaseerd op alleen de foto’s en de virtuele eerste indrukken. Sommige mannen vallen op hun evenbeeld, anderen op hun tegengestelde. Soms matchen mensen wederzijds, vaak komt de vonk maar van één kant.

Je kan op diverse manieren worden afgewezen. Het ideaal zou een beleefde, persoonlijke boodschap zijn van het type ‘dank je, maar het is geen match’. In praktijk worden die vaak niet verstuurd om verschillende redenen: luiheid, desinteresse, angst voor confrontatie en ook omdat iemand het moeilijk kan vinden om zo’n vriendelijke afwijzing te formuleren. Vaak zal je helemaal geen reactie krijgen van de persoon die jij aansprak en soms zal deze een standaard, door de site of app geleverde ‘nee, dank je’ boodschap sturen. Als je een persoonlijke maar afwijzende respons krijgt, is dat niet een uitnodiging tot een discussie over de reden voor de afwijzing of een goed moment voor een boos weerwoord. Laat het gaan. Mogelijk kan je nog een bericht sturen om te bedanken voor het antwoord en in gedachten houden om hem in de toekomst ooit nog eens aan te schrijven. Soms is het missen van een connectie een kwestie van timing. Als na een periode van stilte ook een tweede poging zonder gevolg blijft, geef dan op en word geen stalker.

Als jij zelf degene bent die iemand afwijst, wees dan vriendelijk, zelfs als iemand totaal geen match is en duidelijk niet eens de moeite nam om je profiel goed te lezen. Als tijd of energie ontbreekt om op al je fans te reageren, dan zal je moeten beslissen of je mensen negeert of afpoeiert met een standaard boodschap. Meningen verschillen over welk van deze twee opties de minst vervelende is. Sommigen geven de voorkeur aan de standaard afwijzing, omdat je toch in ieder geval een reactie geeft, terwijl anderen het vervelend halfslachtig vinden, omdat het een onpersoonlijk maar erg definitief ‘nee’ is. Uiteindelijk zal je moeten aanvaarden dat je sommige mensen boos zal maken, welke optie je ook kiest.

Aan de haak
Goed, je hebt eindelijk veelbelovende respons van een leuke man. Toch moet je met beide benen op de grond blijven staan, zeker tot de eerste echte ontmoeting. Het feit dat iemand je terug schreef, wil nog niet zeggen dat jullie binnenkort hevig de liefde zullen bedrijven, zullen trouwen of zelfs maar samen een kopje koffie zullen drinken. Het zou allemaal best kunnen, maar tijd, afstand en een gebrek aan diepgaande interesse zweren soms samen om een ontmoeting via uitstel naar afstel te laten glijden. En de uiteindelijke, offline vonk is moeilijk in te schatten, zelfs met mooie foto’s en een lijst van overeenkomstige interesses.

Omdat online contacten vluchtig kunnen zijn, moet je al snel — maar voorzichtig — op een echte ontmoeting aan beginnen te sturen, als de ander er niet eerst over begint. Dit kan erg direct, bijvoorbeeld: ‘Zullen we naar de film gaan?’ of door het geven van duidelijke hints: ‘Ik ga graag naar de bioscoop, maar ga niet graag alleen.’ Op de korte termijn kan iemand het oprecht te druk hebben, maar als de ander nooit zelf met suggesties komt, is er toch echt een gebrek aan enthousiasme en houdt hij je waarschijnlijk aan het lijntje.
De man met wie je zo lekker aan de praat raakt, kan natuurlijk ook in een ander land wonen, gezien de reikwijdte van het wereldwijde web. Dan is begrijpelijk dat het even duurt voor je elkaar echt ziet, maar verlies je in zo’n geval vooraf niet in romantische noties, doe geen beloftes die je niet waar kan maken en bouw geen luchtkastelen in je hoofd. Hoe hoger je verwachtingen, des te groter de teleurstelling als de eerste echte ontmoeting tegenvalt of als het nooit tot die ontmoeting komt. Tot je op zijn minst een weekend hebt doorgebracht in fysieke aanwezigheid van je grote virtuele liefde, kan je maar beter het hoofd koel houden.

Wat online flirten betreft: sommige mensen hebben moeite met schriftelijke communicatie zonder hulp van lichaamstaal en kunnen daardoor onduidelijke boodschappen sturen. Trek geen overhaaste conclusies als je niet begrijpt wat iemand bedoelt of als hij iets onaardigs lijkt te zeggen. Vraag hem vriendelijk uit te leggen wat hij bedoelt of stel een telefoongesprek voor. Pratend voelt hij zich misschien beter op zijn gemak dan typend. Andersom kan iemand die online niet geremd wordt door verlegenheid omdat er een veilige buffer zit tussen jou en hem, dichtslaan wanneer je hem op de man af spreekt per telefoon of tijdens een eerste date. Hoewel het ijs dan schriftelijk al gebroken leek, zal je verbaal het ijs nog een keer moeten breken. De offline klik is uiteindelijk een stuk belangrijker dan de online klik: er zal immers niet de rest van jullie leven een tweetal schermen tussen jullie in zitten.

Hoge nood
Als je geil bent en in de stemming voor een snel avontuurtje, verpest dan niet een potentieel romantisch contact door plotseling obscene berichtjes te sturen. Je zal genoeg profielen tegenkomen die zich vooral richten op seks en als je iemand met zo’n profiel ziet die op dat moment online is, kan je altijd een voorstel sturen. Ook een chatroom kan je mogelijk helpen iemand te vinden voor nú, en die persoon zal geen trouwerij in gedachten hebben. De meeste afwijzingen bij een chatroom zullen komen in de vorm van stilte, omdat er geen ‘standaard’ berichten voorradig zijn maar wel veel spannende profielen om aan te klikken. Daardoor heerst er een gebrek aan concentratie. Gesprekken zijn gefragmenteerd en ongericht, voor zover ze niet recht tussen je benen gericht zijn.

Zelfs voor alleen een vluggertje valt aan te raden om na het eerste contact via een profiel of chatroom je vangst even over te hevelen naar een programma als Whatsapp, Snapchat of Skype, wat het makkelijker maakt om iets concreets te plannen. Het zal vaak wel nodig zijn om nog vóór die overstap duidelijke foto’s van jezelf te laten zien, anders zal je gesprekspartner de moeite mogelijk niet willen nemen. Als jullie tijdens jullie privé-chat even webcams en microfoons aanzetten, kan je meteen checken of je potentiële date net zo goed klinkt als hij er uitziet en of hij inderdaad op de foto’s lijkt die hij toonde. Je kan dan ook beter peilen hoe ‘normaal’ iemand zich gedraagt.

Een telefoonnummer vragen is hoe dan ook een goed idee, voor de één de deur uitgaat naar de ander, aangezien dat de kans verkleint dat je het slachtoffer wordt van een ‘faker’: iemand die niet op komt dagen of je naar een niet-bestaand adres stuurt. Dat betekent wel dat een relatief onbekende nu beschikt over je nummer en dat eventueel kan misbruiken, maar met nummerweergave hoeft dat geen probleem te zijn en een nummer kan in noodgevallen veranderd worden. Als je hem direct naar je huis laat komen, heeft hij echter ook je adres. In principe kan je daarom altijd het beste eerst bij een café bij jou of hem om de hoek afspreken. Als hij dan een beetje raar blijkt te zijn, weet hij in ieder geval niet waar je woont.

“Mensen voelen zich online minder geremd, maar zijn ook wat meer gemakzuchtig en lui. Het is makkelijker om er een onbekende maar interessante man aan te spreken, want verlegenheid zit minder in de weg. Maar het is ook makkelijker om mensen te negeren of onbedoeld op de kast te jagen. Het is online lastiger om een ‘normaal’ gesprek te hebben. Er zit vaak geen duidelijk einde aan en het bloedt dood. Regelmatig zijn mannen ook te bang om achter hun toetsenbord vandaan te komen en echt af te spreken. Dat kan frustreren.”
– Michael

Leugentjes om eigen bestwil
Dat jij zelf heel eerlijk bent bij het aanmaken van je profiel — laten we dat aannemen — wil nog niet zeggen dat hetzelfde geldt voor anderen. Mensen hebben diverse redenen om online te liegen: onzekerheid, verveling en zich beter voor willen doen uit eigenbelang. Wat seksdates betreft: sommige mannen nemen de gok dat ze je zullen vangen met een ‘veelbelovend’ profiel. Tegen de tijd dat je oog in oog met ze staat, zal je hopelijk te geil zijn om af te knappen op het feit dat ze twintig jaar ouder of twintig kilo zwaarder zijn dan op hun profiel. Veel mannen zullen van alles beweren om iemand in bed te krijgen. Dit geldt in het kwadraat wanneer iemand iets vluchtigs voor ‘nu’ zoekt: vertrouw nooit een man die typt in staat van erectie.

Als je op jacht gaat naar seks met iemand die je pas net online hebt ‘ontmoet’, zal je moeten accepteren dat het kan eindigen in teleurstelling. Maar zolang je gevaarlijke situaties weet te vermijden — unsafe seks of een ontmoeting met een psychopaat — zal een slechte of afgekapte date voornamelijk je ego verwonden.

Er staat meer op het spel als je op zoek bent naar een relatie en die online hoopt op te duikelen. Begin daarom — al chattende — op te letten of iemand zichzelf tegenspreekt. Maar maak er geen ondervraging van en hou in gedachten dat flirten leuk en luchtig zou moeten zijn. Iemand kan bij de eerste echte ontmoeting toch nog een andere indruk maken, omdat mensen zich online vaak anders gedragen dan offline.

Als discretie geen belangrijke factor voor je is en je vrienden hebt die op dezelfde site zitten als je potentiële date, dan kan je ze vragen of ze ooit iets goeds of slechts over hem gehoord hebben. Het is tenslotte maar een klein, digitaal wereldje. Interpreteer deze feedback wel met de bron in gedachten: het blijven roddels en geen feiten.

“Ik ben vrij verlegen en heb veel moeite in een café of op straat zomaar iemand aan te spreken, zeker een aantrekkelijke vent. Ik heb op zich niet zo veel met chatten of profielen, maar het internet is een goede plek om het ijs te breken. Wanneer ik me dan ietsje zekerder voel, spreek ik zo snel mogelijk af in het echt.”
– Robert

Sociaal netwerken
Het kan verleidelijk zijn sites als Facebook, Instagram en zelfs Twitter te gebruiken als cruise-plek, ook al zijn het geen dating sites. Vergeet daarbij echter niet dat dit soort sites voor veel mensen alleen een manier is om in contact te blijven met vrienden, familie, collega’s en kennissen. Romantische of seksuele aanzoeken van iemand die toevallig langs een profiel kwam cruisen, zijn mogelijk ongewenst. Als je in de lijst met vrienden van iemand die je wél al echt kent een jongen ziet staan die je graag eens van zijn kleren zou verlossen, wees dan extra voorzichtig en respectvol in de benadering. Vraag eerst eens aan de gemeenschappelijke kennis of degene die je op het oog hebt mogelijk geïnteresseerd zou zijn. Vraag hem dan jullie aan elkaar voor te stellen of bedenk een goede openingszin voor een berichtje aan jouw Romeo, die niet al te duidelijk richting jouw bed of naar het altaar leidt. Zijn profiel biedt daarbij hopelijk een aanknopingspunt. Reageert de ander koel of helemaal niet, laat hem dan meteen met rust. Pas als hij interesse toont, kan je na een paar uitgewisselde berichtjes het virtuele ijs als gebroken beschouwen en hem uitnodigen samen eens wat gezelligs te gaan doen.

 

Engelse versie hier. Laatste edit: 22-09-2018

Spread the love!