Grensoverschrijdend – Vakanties en Vakantieliefdes

Vakanties zijn een goed moment om de dagelijkse sleur te doorbreken en romantiek op te zoeken, met je vaste partner dan wel iemand die je op je eindbestemming tegen het lekkere lijf hoopt te lopen. Het zijn echter ook ondernemingen die tot stress kunnen leiden. Hoe voorkom je stress, vind je een spannende vakantieman en wat zijn leuke plekken om te bezoeken?

Waarheen leidt de weg
Om een geschikte plek te bepalen voor je vakantie, is in de eerste plaats van belang wat voor vakantie je voor ogen hebt. Dat je homo bent, is natuurlijk niet altijd een factor daarbij. Als je zonder een partner reist en cruisen onderaan de prioriteitenlijst staat, is het feit dat je op mannen valt niet echt relevant en kan je overal zonder problemen terecht. Wil je echter een romantische vakantie, dan moet je al een stuk kieskeuriger worden, of je de partner nou meeneemt of van plan bent hem lokaal te vinden. Het is dan van belang vooronderzoek te doen en na te gaan hoe er over mannenliefde gedacht wordt op je reisbestemming.

In de meeste Afrikaanse landen en in grote delen van het Midden-Oosten is homoseksualiteit illegaal en staat je er een gevangenis- of lijfstraf te wachten, mocht je opgepakt worden voor een ‘zedendelict’. In praktijk wordt er op veel plekken een oogje toegeknepen en kan er sprake zijn van een getolereerde gay scene, maar dan nog moet je op je hoede blijven. In geval van vervolging ontziet men meestal de toerist om internationaal drama te voorkomen, maar is het vooral de achterblijvende, inheemse partij die het moet ontgelden. Ook als je geen wetten overtreedt, moet je voorzichtig zijn. Zoals je zelfs in het relatief tolerante Nederland op het Leidseplein in elkaar geslagen kan worden omdat je de hand van je vriend vast houdt, kan je in veel vergelijkbare, liberale landen en Europese steden iets soortgelijks overkomen, wanneer je net de verkeerde wijk binnen loopt. De veilige plekken kan je het best een keer van tevoren navragen bij iemand die er woont, maar bij gebrek aan zo iemand, biedt wat eigen research op internet mogelijk uitkomst. Ben je niet zeker van je zaak, neem dan het zekere voor het onzekere, tenzij je in een overduidelijke gay bar of buurt bent.

“Wanneer je veilig thuis zit, zou je willen dat je op avontuur was; wanneer je op avontuur bent, zou je willen dat je veilig thuis zat.”
– Thornton Wilder, schrijver

De lokale houding ten opzichte van homoseksualiteit kan complex zijn en moeilijk te volgen voor een buitenstaander. In Afrika en in veel Arabische landen, is openlijke, lichamelijke intimiteit tussen mannen bijvoorbeeld normaler dan in het Westen — in de vorm van uitbundig omhelzen en aanraken, een zoen op de mond of een vastgehouden hand — maar maak niet de vergissing te denken dat liefde en seks tussen mannen dan ook in het openbaar besproken kan worden. Als er zich seks voordoet, gebeurt dat achter gesloten deuren en wordt er niet het Westerse label ‘homoseksualiteit’ aan gehangen. Nogmaals: dit stilzwijgen sluit niet per definitie uit dat er toch een gay scene te vinden is. Ook in sommige landen waar homoseksualiteit illegaal is, kan met enige insider kennis een getolereerd, bloeiend uitgaansleven worden opgespoord. De vraag is natuurlijk of je zin hebt in een ‘ontspannende’ vakantie in een land waar homoseksualiteit nauwelijks gedoogd wordt of nog actief vervolgd. Misschien kan je beter je geld ergens anders investeren.

Het prettigste is natuurlijk ergens te belanden waar homo’s met open armen worden ontvangen. In veel Europese hoofdsteden hoef je gelukkig niet erg op je slappe polsen te letten — althans niet meer dan in Nederland — en er zijn ook exotische oorden die roze reizigers en de bijbehorende inkomsten maar al te graag binnen halen. Naast Amsterdam zijn een aantal traditioneel populaire plekken: Antwerpen, Brussel, Berlijn, Keulen, Londen, Parijs, Praag, Sitges, Barcelona, Madrid, New York, San Francisco, Provincetown, Sydney, São Paulo, Mykonos, Curaçao, Rio de Janeiro, Costa Rica, Playa del Inglés, Bangkok en Cape Town.

Bittere pil
Het is gelukkig steeds zeldzamer, maar sommige landen discrimineren nog steeds mensen met HIV en weigeren deze theoretisch toegang. Als je de grens over trekt en HIV hebt, check dan dus even het lokale beleid. (Zie een overzicht van probleemlanden hier.) De Verenigde Staten en China hebben zich er in het verleden schuldig aan gemaakt — al is het beleid in beide landen inmiddels veranderd — maar ook: Rusland, Fiji, Moldavië, Zuid-Korea, Irak, Brunei en Armenië. Het risico dat je daadwerkelijk wordt tegengehouden en teruggestuurd is uiteindelijk vrij klein, maar als je een vroegtijdig einde aan je vakantie helemaal wil vermijden, kan je misschien beter je heil ergens anders zoeken.

Mocht je toch naar zo’n ‘moeilijk’ land moeten gaan, dan kan je je medicatie ofwel vooruit sturen naar een lokaal adres (als je daar een contact hebt) of de pillen in een non-descripte verpakking stoppen tussen je bagage.

Ware (vakantie)liefde
Wat romantiek in je vakantie is nooit vervelend als je als single op reis gaat, of je nu alleen reist of samen met vrienden. Mobiele dating apps zijn erg handig hiervoor. Als je een profiel hebt op een datingsite, kan je een tijdje van tevoren je vakantieplannen kenbaar maken en je ‘woonplaats’ veranderen in je vakantiebestemming. Daardoor word je zichtbaar voor alle online gegadigden daar en een nieuw gezicht — of lijf — trekt de nodige aandacht. Dat wil niet automatisch zeggen dat je ook echt iemand zal ontmoeten, of het doel nu in de eerste plaats een drankje, een vrijpartij of een mogelijke aanzet tot een relatie is. Een drankje zonder het vooruitzicht op meer dan dat, vinden velen niet de moeite als er een uitgebreid online voortraject aan vastzit. Een losse, exotische scharrel wordt in theorie door velen gezocht, maar staat in praktijk vaak niet bovenaan de lijst met prioriteiten, dus wees er op voorbereid dat de ontmoeting op het laatste moment mogelijk wordt afgeblazen of dat je van de potentiële minnaar opeens niets meer hoort. En een relatie zoekt men meestal niet in de eerste plaats bij een toerist die op doortocht is, tenzij er weinig romantische bijbedoelingen zijn, zoals een verblijfsvergunning of een financiële bijdrage. Plannen op de erg lange termijn is vaak zinloos, vanwege de vluchtigheid van online contacten.

Boek niet een hele vakantie puur op basis van een romantisch lange-afstands internetcontact. Dat wil zeggen, als je love interest op een plek woont waar je toch al eens naartoe wilde gaan, dan moet je zeker bij hem langs gaan en kijken of het ook in het echt klikt. Maar wees praktisch bekeken niet te afhankelijk van die klik: misschien ben je na je ontmoeting gedesillusioneerd en al na een uurtje met hem uitgepraat. Zorg er van tevoren voor dat je een hotelkamer hebt en jezelf de rest van je vakantie ook in je eentje zou kunnen vermaken, zodat je niet vroegtijdig in een vliegtuig terug naar huis hoeft te stappen.

Als je eenmaal ter plaatse ergens belandt waar interessante mannen rondlopen, kan je het beste eerst even observeren hoe het onderling cruise contact om je heen verloopt: in sommige landen is de benadering erg direct, in anderen juist erg omslachtig en subtiel. Kiezen voor de verkeerde aanpak kan leiden tot een nederlaag. Je kan ook besluiten het initiatief aan de ander laten, die mogelijk al in de gaten zal hebben dat hij met een onwetende toerist te maken heeft: leg oogcontact om duidelijk te maken dat je interesse hebt en laat hem dan de eerste echte stap zetten.

De kans is groot dat je wat avontuurlijker bent tijdens een vakantie dan in je normale leven: je hoeft je niet te verantwoorden omdat je toch geen blijvertje bent en even vrij bent van je baan en bezittingen. Voor mannen die leiden aan bindingsangst kan het makkelijker zijn zich open te stellen voor een lekkere vent die ze in het buitenland tegen het lijf lopen, omdat er een natuurlijk einde zit aan de verbintenis, namelijk het einde van de vakantie. Ironisch is wel dat juist omdat ze zich dan zo open stellen en over geven aan hun gevoelens, vaak de verleiding zal bestaan de relatie in stand proberen te houden, ook na terugkeer in eigen land. Daar zitten de nodige haken en ogen aan: het is al niet makkelijk te voorkomen dat een lange-afstands relatie verwatert, maar de partner werd ook niet gekozen met het oog op de lange termijn. Hij werd gekozen om als exotische vakantie-anekdote te dienen en er werden dus andere eisen gesteld dan normaal.

Op een week of twee is het nog niet zo belangrijk dat hij niet dezelfde taal spreekt en communiceren moeilijk is, of dat jullie interesses verschillen en je zijn cultuur niet helemaal begrijpt, maar op den duur zal dat gaan wringen. Zulke problemen kunnen met genoeg wederzijdse toewijding uiteindelijk overwonnen worden, maar dan nog zou één van de twee partijen uiteindelijk zijn leven op zijn kop moeten zetten door te emigreren naar het land van de ander. Dat zal meestal een offer zijn dat de machtsverhoudingen en dynamiek binnen de relatie uit balans brengt: de één staat altijd in het krijt bij de ander. En terwijl voor de één het leven gewoon doorgaat, moet de ander een heel nieuw bestaan op zien te bouwen. Meestal zal het beter zijn de vakantieliefde af te sluiten met een gepassioneerde zoen op het vliegveld of bij de trein en het daarbij te laten, nog enig contact houdend, zodat jullie bij een volgend bezoek weer zonder verplichtingen met elkaar af kunnen spreken. Als jullie ook vele maanden later nog wegkwijnen zonder elkaar, dan kan je alsnog werk maken van een in principe gecompliceerde relatie.

“Het is makkelijker een reisgenoot te vinden, dan om er van eentje af te komen.”
– Art Buchwald, schrijver

Wanneer je een land bezoekt waarvan de inwoners minder bedeeld zijn moet je erg op je hoede zijn voor bijbedoelingen. Verkondigt iemand na de eerste nacht dat je de liefde van zijn leven bent en dat hij je nooit meer kwijt wil, dan moet je eens goed bij jezelf te rade gaan of hij inderdaad een verbintenis voelt met jou, of eerder met je portemonnee of je land van herkomst. Heb je al van tevoren in de gaten dat je gebruikt wordt, dan kan je besluiten dat wederzijds misbruik fair play is en hem gebruiken voor je lusten, maar dat kan een vervelende nasmaak geven en geen mooie herinnering. Hou liever dit soort mannen op afstand.

Het zal niet altijd makkelijk zijn om vooraf informatie te vinden over ziektes die in je vakantieland de ronde doen, maar probeer het in ieder geval. Op sommige plekken tieren soa’s weliger dan op andere en voordat je met iemand uit de kleren gaat, is het handig te weten aan wat voor risico je jezelf blootstelt. De romance zal meestal niet een antibioticakuurtje — of erger — waard zijn. Laat je in alle passie nooit overhalen tot onveilige seks. Omdat jullie elkaar in beginsel zullen zien als passanten en niet als partner, zal wederzijds de verleiding zijn in de eerste plaats aan de eigen belangen te denken en niet die van de ander. Dat kan voor beiden verkeerd uitpakken.

Samen thuis, samen uit
Als je voor het eerst met je partner op vakantie gaat, is dat een interessante test voor de relatie. De routine die je met elkaar hebt opgebouwd in het dagelijks leven, wordt immers drastisch doorbroken. Jullie zijn in een nieuwe omgeving, waarschijnlijk zonder jullie vrienden en zijn dus volledig aan elkaar overgeleverd. Dit leidt er toe dat je elkaar op een nieuwe manier leert kennen en dat kan leuk zijn maar ook tegenvallen: niet voor niets zijn vakanties, net zoals feestdagen, een breekpunt voor opvallend veel relaties.

Hou je verwachtingen realistisch, het zal geen idyllische, romantische montage zijn zoals je die wel in films tegenkomt: aansluitende zonsopgangen en zonsondergangen, het ene moment voor een mooi beeld staan glimlachen in een museum, een seconde later hand in hand over het strand wandelen en weer een seconde later in een authentiek lokaal restaurantje eten bij kaarslicht. Tussen dat soort fragmenten in zitten minder schilderachtige momenten waarbij je nog steeds met ordinaire stress te maken zal krijgen, net als thuis. Er moet onderhandeld worden over activiteiten zodat jullie het allebei naar je zin hebben en die activiteiten moeten geregeld worden. En er kan iemand ziek worden van het eten of een lokaal actief virusje: op het moment dat je had ingepland om je eens stevig te ontspannen, moet je dan opeens zorgen voor een zieke partner.

Het kiezen, plannen en regelen van activiteiten leidt al snel tot onenigheid binnen het tweemansbedrijfje. Hoewel jullie thuis genoeg in smaak overlappen wat betreft entertainment en de taken er goed verdeeld hebben, blijkt hij nu opeens te willen snorkelen en hanggliden, terwijl er een aantal lokale musea zijn die jij echt niet aan je neus voorbij wil laten gaan. Of jij wil de jungle in trekken, terwijl hij vanaf een terrasje in een metropool mensen wil kijken. Jij en je partner kunnen een verschillend doel hebben voor de vakantie: de een wil een vakantie voornamelijk gebruiken om bij te slapen en uit te rusten, de ander wil allerlei spannende dingen doen waar hij normaal gesproken geen gelegenheid voor heeft. Dit soort verschillen zijn alleen een onoverkomelijk probleem voor je relatie als je dat er van maakt: jullie zijn immers niet je hele leven op vakantie. Als je normaliter blij bent met je vriendje, zijn er verschillende manieren om al te grote vakantiestress te voorkomen.

“Er is geen betere manier om er achter te komen of je van mensen houdt of ze verafschuwt dan om met ze op vakantie te gaan.”
– Mark Twain, schrijver

Je kan er simpelweg voor kiezen om apart op vakantie te gaan, met vrienden in plaats van je vriendje. Dat wordt nogal eens onromantisch of zielig gevonden, maar zeker als je samenwoont is elkaar soms even een weekje niet zien best gezond. Het geeft je de kans je vriendje te missen, wat op zich een lekker gevoel kan zijn en je kan laten waarderen wat je hebt. Het geeft je ook de kans jezelf weer even te herontdekken, buiten je rol als deel van een koppel.

Als koppel samen op stap gaan met vrienden erbij kan ook leuk zijn, als het een groep is waarbinnen iedereen goed met elkaar op kan schieten. Jij kan dan met gelijkgestemde vrienden de dingen doen die jou boeien, terwijl je vriend ook in gezelschap zijn interesses uit kan leven, om ‘s avonds gezellig weer samen te komen. Inventariseer dan wel van tevoren hoe de interesses verdeeld zijn, zodat niet iemand alsnog in zijn eentje buiten de boot valt.

Jullie kunnen tenslotte besluiten dat jullie samen om en om verschillende soorten vakanties boeken, waarbij er niet mag worden geklaagd over activiteiten die één van jullie twee minder aanspreekt. Zo hou je een eerlijke balans. Maar zit door zo’n regeling één van jullie zich echt dood te ergeren tijdens een vakantie die niet aan hem is besteed, dan kan je natuurlijk beter gaan voor een andere oplossing. Het moet per saldo een ontspannend uitstapje zijn, niet een verplichting waar sancties op rusten, want daar worden beide partijen zuur van.

“Apart op vakantie gaan is best romantisch. Wanneer ik mijn vriend een paar dagen niet om me heen heb, weet ik weer precies waarom ik van hem hou. Het herinnert me aan het begin van onze relatie, voor we samenwoonden, toen we obstakels moesten overwinnen om elkaar te zien. En over de hoera-we-zijn-weer-samen-na-de-vakantie seks hoor je me al helemáál niet klagen.”
– Casper

Laatste edit: 27-10-2018 Engelse versie hier.

Spread the love!