De Kont – Een Handleiding

Billen trekken veel aandacht en werken libido-versterkend. Het gaat daarbij meestal om de buitenkant, de vorm. Over wat tússen de billen zit zwijgt men maar liever, omdat daar immers beschamende poep uit komt. Toch is het belangrijk te weten wat er zich daar en van binnen afspeelt, niet alleen om gezondheidsproblemen aan te pakken maar ook om met een minimum aan ongemak het maximum aan plezier uit anale seks te halen.

Anatomie van de kont
Tussen de billen bevindt zich de anus (aars). Deze ziet er gerimpeld uit en bestaat uit huidplooien die op kunnen rekken. De anus wordt omringd door haartjes, maar de hoeveelheid, grofheid en kleur van die haren verschilt van persoon tot persoon. De anus bestaat uit twee kringspieren die boven elkaar liggen en samen ongeveer vier centimeter dik zijn. De buitenste heb je zelf onder controle en kan je op commando samentrekken en ontspannen. Daarboven bevindt zich echter nog een tweede kringspier die onder controle staat van je autonome zenuwstelsel: deze kan je alleen indirect beïnvloeden. Normaal zorgt hij er voor dat je zonder bewuste inspanning alles binnen houdt en niet met een luier hoeft rond te lopen. Op momenten dat je naar de wc moet, geeft de binnenste spier aan te willen ontspannen, maar houdt de buitenste spier dat tegen tot je een geschikte plek hebt gevonden. Wil je echter iets de kont in brengen, dan zal je daarvoor ook de binnenste spier moeten zien te ontspannen. Dit doe je door bijvoorbeeld een paar keer diep adem te halen — pas op voor hyperventilatie — of de spier te masseren met een vinger en je hele lichaam zo veel mogelijk te ontspannen.

“Soms kom je een man tegen met een prachtige kont, maar blijkt hij alleen top te zijn. Dat is toch zonde? Het zou eigenlijk verboden moeten worden. Net als mannen met een hele mooie pik die alleen bottom zijn trouwens.”
– Gerry

Boven de kringspieren bevindt zich het rectum (de endeldarm): dit is een licht s-vormige buis die circa vijftien tot twintig centimeter lang is. Deze doorgang is minder gevoelig voor aanraking dan de huidplooien van de anus, maar reageert wel op druk. Het rectum loopt over in het onderste, wederom s-vormige stuk van de dikke darm (de sigmoid). Ongeveer een wijsvinger diep aan de binnenkant van de kont, naar de voorkant van het lichaam, is een knobbel te voelen: dit is de prostaat, die langs de wand van de endeldarm ligt. Niet alle mannen vinden het prettig als de prostaat (zachtjes) gemasseerd wordt met een vinger of met een pik, maar bij velen is het een prettig en gevoelig plekje dat bij het geneukt worden zorgt voor een sterke lichamelijke reactie.
Aan de buitenkant, tussen de anus en de ballen, loopt een combinatie van huid en spieren die er uit ziet als een richeltje. Dit wordt het perineum genoemd, of de bilnaad. De spieren van het perineum staan in verbinding met zowel de pik als de kont. Lichte druk op deze plek kan een erectie bevorderen en een intenser orgasme geven.

Onderhoud
Er zijn verschillende soorten billen en sommige van die verschillen brengen problemen met zich mee. Als de billen van nature dicht tegen elkaar aan liggen, zal de tussenliggende huid erg warm en vochtig zijn. Dat kan leiden tot irritatie, eczeem en schimmelinfecties. Deze kunnen behandeld worden met speciale crèmes, maar voorkomen is beter dan genezen: gebruik regelmatig water om de gevoelige huid tussen de billen schoon te maken, eventueel in combinatie met een zeepvrije waslotion. Agressieve zeep kan de huid irriteren. Gebruik zacht wc-papier en wrijf er niet te ruw mee: dat kan wondjes geven die ontsteken. Wees trouwens voorzichtig als je een zalfje gebruikt tussen je billen: dat zal over het algemeen niet geschikt zijn voor gebruik in combinatie met een condoom. Was de zalf dus weg als je een vrijpartij in het vooruitzicht hebt.

Geef je darmen rustig de tijd om hun vracht vanzelf naar buiten te werken wanneer je op de wc zit. Pers niet te hard, want daarmee riskeer je aambeien (hemorroïden). Dit zijn door het drukken opgezette, uitgestulpte bloedvaten in de wand van de endeldarm. De aambeien zijn soms zelfs aan de buitenkant van de anus te zien. Ze kunnen uit zichzelf weer wegtrekken, waarbij in de tussentijd de pijn verminderd wordt door het gebruik van zalfjes, maar soms is behandeling nodig. In ernstige gevallen is een operatie vereist, maar vaak is voldoende dat in het ziekenhuis met speciale apparatuur een elastiekje rond de aambei geschoten wordt, waarna deze vanzelf afsterft. De aambei kan op den duur wel weer terugkeren.

Pijn bij de anus hoeft niet een aambei te betekenen maar kan ook een fissuur (anuskloofje) zijn: een scheurtje in de huid rond de anus. Er zijn meerdere mogelijke oorzaken voor het ontstaan van zo’n kloofje, waaronder het forceren van de sluitspier en harde ontlasting (constipatie). Gezien de kwetsbaarheid en vochtigheid van de huid rond de anus kan het herstel lang duren en ook na enkele maanden kan het kloofje weer open scheuren. Om dat te voorkomen is het van belang dat de stoelgang niet te hard is: zorg dat je altijd vrij snel naar de wc gaat wanneer je de aandrang begint te voelen en let op wat je eet.

Goede stoelgang
Een goede voeding is niet alleen van belang voor je gezondheid, maar ook voor je seksleven als anale seks daar deel van uitmaakt. Een te zachte of te harde ontlasting zijn geen van beiden handig: de eerste levert rommel op en de tweede fissuren en aambeien. Sommige mannen maken zichzelf schoon voor seks door voorzichtig te spoelen — kijk hier voor nadere instructies — maar daar zal niet altijd gelegenheid voor zijn. Het is dus wel zo praktisch en gezond om een gulden middenweg te vinden door je voeding in de gaten te blijven houden. Het belangrijkste voor een regelmatige stoelgang die je van nature vrij schoon houdt van binnen is: veel vezels. Deze zijn onder andere te vinden in bonen, noten, groenten, erwten, volkorenproducten en bepaald vers fruit, zoals appels en bananen of gedroogd fruit, zoals pruimen en rozijnen. Daarnaast houdt enige regelmaat wat betreft de tijden dat je eet ook je stoelgang in een vast ritme. Zorg verder voor voldoende lichaamsbeweging en drink genoeg vloeistof: zo’n anderhalf liter per dag in het totaal.

“Goed, mijn darmen waren op een avond dus niet helemaal okay maar ik besloot me toch te laten neuken. Kurk en fles. Zal ik het daar maar bij laten?”
– Marco

Anale seks: gezond of ongezond?
Een misverstand met betrekking tot anale seks is dat het de spieren in je kont verslapt. In werkelijkheid zal iemand die zich af en toe laat neuken juist sterkere kringspieren hebben, omdat hij leert deze bewust in te spannen en te ontspannen. Verslapping zal alleen optreden als de spieren dusdanig worden opgerekt dat de souplesse er een beetje uit gaat: wanneer iemand zich erg vaak laat fisten (een hele hand zijn kont in laat brengen) en zijn uiterste grenzen opzoekt wat betreft het formaat dat hij kan hebben.

Wat soa’s betreft is anale seks minder gunstig: de darmwand is dun en kwetsbaar. De cellen ervan zijn gespecialiseerd in het absorberen van voedingstoffen, maar nemen helaas ook virussen en soa’s erg makkelijk op. De buitenste laag cellen is bij uitstek een gunstige nestelplek voor HIV, dus contact daarmee moet vermeden worden: kijk hier voor meer informatie over HIV.

Check bij eventuele seksspeeltjes die je in je kont wil brengen van wat voor materiaal ze gemaakt zijn: uit onderzoek blijkt dat sommige van de vaak gebruikte stoffen kankerverwekkend zijn. Met name het gebruik van chemicaliën van het soort ‘phthalates’ is omstreden: dit spul wordt gebruikt om plastic zachter te maken en werd verder onder andere gebruikt als ingrediënt bij pesticide. Omdat niet altijd duidelijk staat aangegeven wat voor stoffen er in een speeltje zitten, kan je er voor de zekerheid beter een condoom overheen rollen voor zover de vorm dat toelaat. Dat is ook meteen hygiënischer.

Tot slot is het belangrijk om te beseffen dat je in je darmen geen pijn voelt, alleen druk. Dat wil zeggen dat je er een beschadiging op kan lopen zonder dat je het meteen merkt: pas bij bloed in de ontlasting gaan dan de alarmbellen rinkelen. Wees erg voorzichtig met fisten en zet neuken niet door als het bij de anus of dieper van binnen oncomfortabel voelt. Je lichaam niet forceren, voorkomt vervelende nasleep.

Laatste edit: 20-11-2018 English version here.

Spread the love!