Cruisen zonder Net – Op zoek naar Lust en Liefde zonder Internet

Online zoeken naar dates en partners is handig, snel en erg populair, maar ontaardt vrij makkelijk in oppervlakkigheid en is eerder zakelijk en doelgericht dan romantisch. Complexe persoonlijkheden worden in een paar zinnen samengevat, vergezeld door enige ‘belangrijke’ afmetingen. Je hebt een probleem als je het moeilijk vindt om jezelf met een tekstje te profileren of als je niet zo fotogeniek bent en niet goed om kan gaan met een foto-app. Maar er zijn natuurlijk manieren om het internet te vermijden bij de jacht naar liefde en lust. Beproefde methodes waar homo’s in lang vervlogen tijden — zelfs al vóór de komst van het internet — succes mee wisten te boeken.

Chemie & mysterie
Het belangrijkste element dat je online niet kan peilen is de feitelijke ‘klik’ tussen jou en je flirt. Pas wanneer je iemand offline en in 3D ziet, valt te beoordelen of je hem ook écht aantrekkelijk vindt. Lichaamstaal, sociale vaardigheid, een prettige uitstraling en compatibele feromonen (een hormonale lokstof die mensen van nature aanmaken om partners te aan te trekken) leiden je mogelijk naar iemand waar je online geen seconde naar zou hebben omgekeken. Omgekeerd kan iemand die digitaal jouw droomman leek, in het echt tegenvallen: hij blijkt labiel, ruikt verkeerd of is niet in staat als een normaal mens te communiceren wanneer er geen toetsenbord voor zijn neus ligt. Mensen meten zichzelf online vaak een andere persoonlijkheid aan. Omdat velen hun profiel zien als een reclame waarmee ze zichzelf proberen te verkopen, is er nogal eens een kloof tussen het beloofde en het feitelijke product.

Door het internet te omzeilen, blijft er in het begin wat mysterie behouden. Het kan interessant zijn om van tevoren te weten of iemand vooral ‘top’ of ‘bottom’ is — oftewel: degene die neukt bij anale seks of juist degene die zich laat neuken — en om alvast te weten wat hij tussen zijn benen heeft hangen, maar als de inzet hoger ligt dan een losse scharrel, zullen dat niet de doorslaggevende factoren zijn bij de beslissing om elkaar beter te leren kennen. Het totaalpakket — het potentieel als een goede vriend of als vriendje — kan pas in de echte wereld worden geëvalueerd. Elkaar wat langzamer ontdekken is wel zo romantisch.

“Het heeft wel wat origineels en tegelijkertijd lekker ouderwets om — wanneer vrienden je vragen waar je jouw vriend hebt ontmoet — niet te moeten antwoorden: ‘Op het internet.’”
– Steven

Pas op de plaats
Homo’s kunnen elkaar overal tegen het lijf lopen. In gay uitgaansgelegenheden vind je natuurlijk de grootste dichtheid aan mannen die op zoek zijn naar andere mannen en er zijn clubs en verenigingen — zoals het COC en De Kringen — waar je in contact kan komen met andere interessante homo’s. Maar oogcontact met een lekkere vent kan je overal overvallen. Wanneer je ergens in het wild onverwachts beet lijkt te hebben, zal je vrij snel moeten proberen in te schatten of iemand ook echt in je geïnteresseerd is, voor je hem uit het oog verliest. Zeker in een omgeving waar je veel hetero’s om je heen hebt, moet je niet te snel de conclusie trekken dat er een vonk aan het overspringen is: voor hetzelfde geld heb je immers alleen een hetero in de war gebracht, die zich afvraagt waarom er een onbekende gozer steeds naar hem om loopt te kijken. Een verkeerde conclusie kan leiden tot schaamte en schande of zelfs tot klappen. Als je enige agressie denkt te bespeuren bij je prooi vanwege de aandacht die je hem geeft, laat hem dan zonder meer ontsnappen. Een glimlach of knipoog is daarentegen een duidelijke aanmoediging, zeker als hij blijft staan om je de kans te geven hem aan te spreken en al helemaal als hij op jou afstapt.

Enkele voor de hand liggende plekken om leuke mannen te treffen: sportscholen, supermarkten, parken en het openbaar vervoer. Erg geschikt zijn vooral plekken waar mensen de tijd hebben om wat om zich heen te kijken terwijl ze met iets bezig zijn, bijvoorbeeld: luisteren naar een concert, in de weer met gewichten, op zoek naar wasmiddel of gewoon terwijl ze zitten te wachten op de dingen die komen gaan. In zulke situaties kan je vrij makkelijk contact leggen en zal je hopelijk gelegenheid hebben voor een praatje.

Als je meestal valt op een bepaald type mannen, bezoek dan regelmatig plekken waar je deze logischerwijs aan zal treffen. Spierbundels vind je bij de sportschool en bij de grotere dansfeesten, trendy mannen in kleding- en designwinkels, spannende mannen die nog niet uit de kast zijn — zowel de getrouwde als de single variant — vind je vooral ‘s nachts in parken en in sauna’s, cultuurliefhebbers tref je bij musea en theaters, enzovoorts. Binnen de gay scene trekken de diverse café’s en clubs onderling ook verschillend publiek aan. Maak een rondje langs deze plekken om te ontdekken waar ‘jouw soort mannen’ uitgaat.
Wil je bovenal efficiënt cruisen, maar zonder het net, dan kan je er ook voor kiezen je op te geven voor speeddating: daarbij heb je een reeks van erg korte gesprekjes met andere zoekende singles en worden achteraf de mensen gekoppeld die elkaar op een lijstje hadden aangekruist, voor een vervolggesprek.

“Mensen overschatten het belang van de openingszin. Als George Clooney of Vin Diesel met een fout praatje op je afkomt, reageer je daar toch heel anders op dan als de klokkenluider van de Notre-Dame hetzelfde doet.”
– Geert

Tussen je oren
De instelling waarmee je de deur uit gaat is belangrijk. Sommige dagen ben je meer op jacht dan anderen, maar vermijd in ieder geval een ‘nu moet het gebeuren’ mentaliteit. Niet alleen zal het vaak leiden tot teleurstelling, maar het kan je ook te wanhopig over doen komen wanneer je iemand aanspreekt. Dat maakt de kans dat je vindt wat je zoekt juist kleiner. Sta open voor het ontmoeten van nieuwe mensen, maar laat je leven er niet van afhangen en neem je in de eerste plaats voor er een leuke dag of avond van te maken, zonder verdere verwachtingen. Dat voorkomt ook dat je ‘bij gebrek aan beter’ achter iemand aangaat of zelfs met iemand in bed belandt waar je nuchter bekeken beter met een wijde boog omheen had kunnen lopen. Zelf lekker in je vel zitten en niet echt een vriendje nodig hebben, trekt meer mannen aan.

Het eerste contact leggen met iemand die je aantrekkelijk vindt, blijft voor velen een zenuwslopende aangelegenheid, maar houd het in perspectief: het is geen hartoperatie en het enige wat gekwetst kan raken is je ego, voor zover je dat zelf toelaat. Een afwijzing zal vaak minder pijn doen dan je van tevoren verwachtte en het cliché ‘niet geschoten is altijd mis’ is hier van toepassing. Wees erop voorbereid dat je een paar keer lelijk op je bek zal gaan en zie het als een leerproces. Let op je lichaamstaal en zorg dat je er benaderbaar uitziet: in een hoek gaan staan met je armen over elkaar en een zure kop, zal geïnteresseerden op een afstand houden.

In je eentje gaan stappen wanneer je op jacht bent voor meer dan een snelle date is niet handig, tenminste als dat je onzeker maakt en je daardoor jezelf geen houding zou weten te geven. Vrienden om je heen hebben waarmee je het duidelijk naar je zin hebt, maakt een goede eerste indruk op potentiële lovers. Je zal je ook meer op je gemak voelen in bekend gezelschap. Meer dan één vriend bij je hebben valt aan te bevelen, omdat je dan niet iemand alleen laat als je aan de praat raakt met een flirt. Bovendien zullen je metgezellen dan minder snel gezien worden als jouw date of partner, wat je ‘onbeschikbaar’ zou maken voor anderen. Een groepje vrienden is ook een goede uitvalsbasis wanneer iemand je afwijst of wanneer er iemand achter je aan zit in wie je geen interesse hebt. Het maakt je wel iets minder benaderbaar van de andere kant af bekeken, omdat op een groepje af stappen een barrière is voor iemand die jou aan wil spreken. Zelf het initiatief nemen valt hoe dan ook aan te raden wanneer je iemand ziet twijfelen.

Meet jezelf geen nieuwe persoonlijkheid aan, want dat masker zal je vroeg of laat moeten laten zakken. Als iemand je niet zit zitten zoals je bent, dan zit er hoe dan ook geen toekomst in het contact. Blijf jezelf en wees spontaan: bereid vooraf in je hoofd geen uitgebreid script voor van een gesprek. Het nadeel daarvan is namelijk dat je partner zich niet aan jouw script zal houden, waardoor je alleen maar meer zal gaan hakkelen wanneer je opeens toch moet improviseren. Het is belangrijk goed te luisteren en leren in te haken op de dingen die je partner zegt, om het gesprek soepel en organisch voort te laten kabbelen. Probeer te voorkomen dat je wat je doet en zegt van seconde tot seconde begint te analyseren. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan en je zal wel eens met je mond vol tanden te komen staan, maar je gesprekspartner zal zich al een eerste indruk van je hebben gevormd nog voor je mond open gaat. Als hij je op basis daarvan leuk vindt, zal hij welwillend zijn en het voor lief nemen als je af en toe iets onzinnigs zegt.

De eerste indruk
Wanneer je iemand in het vizier hebt, kijk dan af en toe zijn kant op, tot je oogcontact weet te leggen. Geef hem een glimlach of een bemoedigend hoofdknikje en kijk of hij daar positief op reageert. Zo ja, dan is dit het moment om op hem af te stappen: de tere ‘band’ die tussen jullie is gelegd kan al te makkelijk weer verdampen en hoe langer je wacht, hoe hoger de drempel die zich door zenuwen in je hoofd vormt. Als hij vrienden om zich heen heeft, is het wel van belang om het groepje van tevoren even te observeren, om uit te sluiten dat één van hen de partner is van de man die je op het oog hebt. Lijkt dat niet het geval, sla dan je slag. Ontspannen en nonchalant blijven kan moeilijk zijn, maar je zal een betere indruk maken als je niet al te nerveus overkomt. Een béétje nervositeit is trouwens niet erg: het kan door je doelwit als een compliment worden gezien en charmant worden gevonden. Hou steeds in gedachten dat een afwijzing niet het einde van de wereld betekent. Jij kan zijn persoonlijkheid en smaak in mannen niet beïnvloeden. Wees je bewust dat het hem af zal stoten als je al te wanhopig overkomt. Onderdruk zonodig beelden die door je hoofd flitsen van jullie gezamenlijke, gelukzalige toekomst.

Voor een eerste contact kan je bijna ieder onderwerp gebruiken: zeg bijvoorbeeld meteen iets vriendelijks over wat je aan hem opviel. Als je niet wil beginnen met een directe flirt, kan de omgeving dienen als handvat: een vraag over training in de sportschool, een vraag over diepvriesmaaltijden als je bij de diepvries staat, een opmerking over de muziek of inrichting bij een club, bar of café. Als je meestal een hoge drempel voelt bij het aanspreken van leuke mannen, kan je die wat verlagen door een paar goede openingszinnen te verzinnen en paraat te houden. Wees daarbij niet al te creatief of complex, hou het simpel. Een opening als: ‘Jouw ogen doen me terugdenken aan mijn recente vakantie aan de Côte d’Azur. Zulke mooie, stille wateren moeten wel diepe gronden hebben,’ zal over het algemeen geen hoge ogen gooien, hoogstens als je deze met de nodige ironie weet te brengen. In noodgevallen kan je ook terugvallen op een versleten cliché als: ‘Je komt me bekend voor. Kan ik je ergens eerder gezien hebben?’ Dat is een vrij open vraag waarmee je de ander hopelijk aan de praat krijgt. Op het antwoord kan je dan weer verder bouwen. Levert dat niet genoeg stof op, dan kan nieuws in worden gezet en zelfs een gesprek over het weer kan in combinatie met een knipoog effectief zijn. Hij zal met alle plezier inspringen op de onderwerpen die je aansnijdt als hij je in principe wel ziet zitten, en een foute openingszin voor lief nemen.

Let voortdurend op zijn lichaamstaal. Doet hij actief moeite om het gesprek op gang te houden, blijft hij oogcontact leggen en leunt hij jouw kant op, dan is hij geïnteresseerd. Doet hij het niet, dan is de kunst om te ontdekken of hij verlegen is of geen interesse heeft. Het is misschien nog mogelijk hem uit zijn schulp te lokken en aan de praat te krijgen door hem ongedwongen wat vragen te stellen, rustig zijn antwoord af te wachten en hem zonder onderbreking uit te laten praten. Blijven zijn antwoorden kort en onbehulpzaam, keert hij je zijn rug toe of begint hij de politie te bellen, dan zijn jullie kennelijk geen match. Blijf niet aandringen, verontschuldig je en vertrek. Het kan gewoon slechte timing zijn of wie weet ziet hij je als een Quasimodo; het doet er niet toe. De volgende keer dat je hem tegenkomt, leg je nog even oogcontact en test zijn reactie. Stapt hij niet op je af, schrap hem dan uit je boodschappenlijstje en kijk rustig verder.

Als je doelwit wél interesse heeft, maar het gesprek na een tijdje stilvalt of je voor nu geen materiaal meer weet te bedenken, neem dan afscheid. Je hoeft hem niet meteen je bed in te slepen, zeker als je eigenlijk meer zoekt dan een one-night-stand. Vertel hem dat je terug moet naar je vrienden met wie je aan het stappen bent of — als je alleen bent — verzin dan een geloofwaardige reden waarom je op huis aan moet. Deze tactiek kan je natuurlijk ook toepassen als het contact je toch niet bevalt van dichtbij en in conversatie. Klikt het wel, geef hem dan je nummer en stel voor om een keer wat te gaan drinken. Accepteert hij het nummer, word dan nog niet te opgewekt, omdat het geen garantie biedt dat hij ook daadwerkelijk contact met je zal houden. Als hij daarentegen ook zijn nummer aan jou aanbiedt, dan wordt de kans op dat drankje al een stuk groter.

“Twee jongens kregen oogcontact terwijl hun trams elkaar voorbij reden. Dat maakte zó veel indruk dat ze spontaan allebei bij hun volgende halte uitstapten en terug begonnen te lopen, zodat ze elkaar in het midden tegenkwamen. Dát is nog eens romantisch!”
– Steven

Lichaamstaal
Als je op jacht bent in een gay sauna, bij een seksfeest, in een park bij nacht of in een darkroom, dan kan je het hele eerste gesprek schrappen. Je zal het dan meestal moeten doen met broeierige blikken, lichaamstaal en directe actie. Een erectie staat in zo’n geval vaak gelijk aan een uitgestoken hand en een pijpbeurt staat gelijk aan ‘hallo’. Het cruisen zonder woorden is in principe een activiteit voor gevorderden omdat er al snel gênante misverstanden kunnen ontstaan en handen op ongewenste plekken kunnen belanden. Toch is duidelijke opwinding in combinatie met een veelbetekenende blik vrij eenduidig en zijn veel mannen in een situatie waar seks voorop de agenda staat niet bepaald subtiel. Ook zo’n platte eerste ontmoeting kan trouwens alsnog een onverwacht maar mooi romantisch staartje krijgen.

Netwerken
Het is altijd handig om wat vrienden om je heen te hebben die homo zijn, ook als je jouw geaardheid als een kleine factor in je leven beschouwt en de gay scene mijdt. Vrienden van vrienden kunnen zich immers ontpoppen tot mogelijke partners of in ieder geval je netwerk aan kennissen verder uitbreiden. Hoe meer beschikbare mannen je ontmoet, des te groter de kans dat je iemand tegenkomt die bij je past. Een voordeel van deze benadering is dat je partner al een stempel van goedkeuring heeft meegekregen van mensen die je kent en — waarschijnlijk — respecteert. Je mogelijke partner maakt al deel uit van hetzelfde netwerk als jij en dat maakt de kans groter dat jullie ook bepaalde normen en waarden delen. Een nadeel is dat jullie gemeenschappelijke vrienden zouden hebben als jullie ooit op een pijnlijke manier uit elkaar zouden gaan, en daarnaast dat je vrienden mogelijk al met je vriendje naar bed zijn geweest voor jij hem ontmoette.
Als je een hobby hebt, kan je deze ook combineren met je zoektocht naar een partner. Schrijf je bijvoorbeeld in bij een hobbyclub, koor, gezelligheidsvereniging, cursus of sportvereniging die zich specifiek op homo’s richt. Het doel moet daarbij niet zijn om tijdens de eerste bijeenkomst een lekker ding te scoren, maar vooral om een groepje vrienden om je heen te verzamelen. Door dat te doen, vergroot je de kans dat er op een gegeven moment een romance zal ontstaan.

Pas op voor hetero’s die je willen koppelen aan een andere homo die ze toevallig kennen, zeker als jij en je potentiële date de enige homo’s lijken te zijn met wie ze contact hebben. Sommige hetero’s nemen nog steeds aan dat twee willekeurige homo’s óf elkaar al kennen óf dat ze onmiddellijk zullen willen trouwen wanneer ze elkaar ontmoeten. Blind dates vallen over het algemeen af te raden, omdat je vrij willekeurig door een gemeenschappelijke kennis wordt gekoppeld en de kans dat het niet klikt groot is, zeker als je zelfs nog nooit een foto hebt gezien. Uit moeten leggen waarom je geen zin hebt in een vervolgafspraakje kan pijnlijk zijn voor alle betrokkenen. Als je tóch een keer besluit een blind date te accepteren, zorg er dan voor dat je van tevoren al wat informatie inwint en een foto te zien krijgt, zodat de date in ieder geval niet helemáál blind is.

Eenmaal, andermaal…
Laat je niet ontmoedigen door een paar afwijzingen en slechte ervaringen. Het betekent niet automatisch dat er iets mis is met jou of de mannen die je aantrekkelijk vindt. Mocht je echter toch onzeker beginnen te worden en tegen wat opbouwende kritiek kunnen, vraag dan een paar van je goede vrienden eerlijk maar diplomatiek hun mening te geven over de mogelijke redenen voor het uitblijven van een relatie. Misschien kleed je je slonzig, ben je te kleverig, heb je slechte adem of ga je voor een bepaald soort mannen dat over het algemeen niet op iemand als jou valt. Sommige subgroepen van de gay scene vallen vooral op hun evenbeeld, anderen juist op hun tegengestelde. Er zijn geen garanties in de datingwereld en het kan jaren duren voor je eindelijk een echt goede match tegenkomt. In ieder geval zal je al doende nieuwe vrienden leren kennen, wat ook veel waard is. En al heb je mogelijk het idee dat iedereen om je heen al gekoppeld is, dan wil dat nog niet zeggen dat die stelletjes het samen langer vol zullen houden dan jij en je toekomstige partner, wanneer je uiteindelijk iemand tegen het lijf loopt waarmee je lang en gelukkig zou kunnen leven.

“Sexappeal is voor 50 procent wat je te bieden hebt en voor 50 procent wat mensen dénken dat je te bieden hebt.”
– Sophia Loren, actrice

 

Engelse versie hier. Laatste edit: 25-08-2018

Spread the love!